Jump to Navigation

2018 metų vabzdys – Juodmargis satyras (Melanargia galathea)

Lietuvos Entomologų draugijos nariai 2018 metų vabzdžiu pasirinko drugių būrio atstovą –
juodmargį satyrą (Melanargia galathea)
 
 
 
     Šeima - pleštekės (Nymphalidae), pošeimis - satyrai (Satyrinae).
 
     Išskleistų sparnų atstumas 45-50 mm. Patelės truputi stambesnės už patinus. Sparnų raštas juodai baltas. Užpakalinių sparnų apatinėje pusėje yra eilė apvalių (akinių) dėmelių. Vizualiai labai panašūs į baltukų (Pieridae) šeimos drugius.
 
     Drugiai skraido nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio vidurio. Aktyvesni saulėtomis karštomis dienomis. Aptinkami sausose pievose, apleistuose karjeruose, upių slėniuose, laukuose, šalia geležinkelio sankasų, miškingose vietovėse palei miško kelius, kirtavietėse
 
. Drugiai aktyviai lanko bajorių, usnių, buožainių bei kitų augalų žiedus ir maitinasi jų nektaru.
 
     Juodmargis satyras paplitęs vidurio ir pietų Europoje iki Uralo kalnų. Lenkijoje įprasta rūšis.
 
     Pabaltijo respublikose labai retai užskrendanti rūšis. Lietuvoje iki 2016 metų buvo labai retai aptinkama, paskutinį kartą rūšis stebėta buvo 2001 metais Viešvilės apylinkėse (R. Ferenca). 2016-2017 metais stebėta šios rūšies drugių invazija pietų Lietuvoje po vieną ar dešimtimis individų Lazdijų, Varėnos rajonuose, Kalvarijos bei Druskininkų savivaldybėse.
 
     Šios akcijos metu tikimasi, kad „2018 metų vabzdžio akcija“ padės atsakyti į klausimą ar pastarųjų dviejų metų juodmargio satyro radimo atvejai yra atsitiktiniai, o gal šios rūšies drugiai plinta Lietuvoje ir sudarys vietinę populiaciją. Nauji šio drugio radimo atvejai Lietuvoje būtų reikšmingi, nes iki šiol juodmargis satyras buvo labai retas užklydėlis iš Vidurio ir Pietų Europos. Stebėjimų duomenis (vietovė, stebėjimo data, apytikslis stebėtų drugių skaičius) ir nuotraukas su užfiksuotais drugiais prašome siųsti šios akcijos koordinatoriui Vitalijui Bačianskui elektroniniu paštu vitalbata@gmail.com
Autorius: 
Vitalijus Bačianskas

Komentarai

Gintautas Steiblys nuotrauka

Reikės šiais metais varyti ieškoti. Gal Vitalijau kokį savaitgalį pabūtum gidu ?

Vitalijus Bačianskas nuotrauka

Na koks čia gidas reikalingas, visos pietų Lietuvos pievos (bent jau) tavo žinion, manau be gido pastebėsi. Tik rinkis pievas su daugiau žiedų, na natūralesnes.