Jump to Navigation

2021 metų vabzdys - Buksmedinis ugniukas (Cydalima perspectalis)

    

Buksmedinis ugniukas Cydalima perspectalis (Walker, 1859) yra žinomas iš drėgnų subtropinių Rytų Azijos regionų, Indijos, Kinijos, Japonijos, Korėjos ir Tolimųjų Rytų Rusijos. Į Europą pateko, kaip manoma, atvežant dekoratyvinius augalus. Šiuo metu Buksmedinis ugniukas paplitęs beveik visoje Europoje. Sąrašą kasmet papildo vis naujos valstybės ir naujos radvietės. Pirmą kartą Lietuvos teritorijoje Buksmedinis ugniukas buvo aptiktas 2018 metais, Vilniaus rajone. Taigi nuo 2018 metų Buksmedinio ugniuko arealas Lietuvoje sparčiai plinta.

     Suaugusiųjų ugniukų sparnų ilgis siekia 30–45 mm. Galva ruda, kūnas dažniausiai baltas. Priekiniai sparnai balti su aplink esančiu storu, tamsiai rudu kraštu ir būdinga balta dėme. Užpakaliniai sparnai balti, o išoriniame pakraštyje ta pati ruda juosta, kaip ir priekiniuose sparnuose. Rečiau pasitaikančioje spalvų variacijoje suaugėliai yra visiškai rudi, tačiau vis dėlto turi baltą priekinę sparno dėmę. Šviesiai žalioms lervoms būdingi juodi dryžiai su baltais taškeliais ir plaukeliais, bei blizgi juoda galva. Paskutinėje lervos stadijoje jos gali pasiekti iki 4 cm ilgį. Lėliukės yra nuo 1,5 iki 2,0 cm ilgio. Iš pradžių jos yra žalios su tamsiomis juostelėmis, nugarinėje dalyje, tačiau vystymosi pabaigoje tampa rudos. Lėliukės paprastai slepiasi balto šilko kokone, susuktame tarp lapų ir šakelių. Buksmedinio ugniuko suaugėliai skraido birželio – rugpjūčio mėnesiais. Augalai - šeimininkai yra Buxus genties augalai.

  Panašios rūšys. Lietuvoje aptinkama tik viena šios genties rūšis. Ji yra išskirtinė savo išvaizda. Tačiau menkiau patyrusi akis ją gali supainioti su kitomis drugių rūšimis, kaip gelsvoji sitochroja (Sitochroa verticalis (Linnaeus, 1758)), šeivamedinė flyktenija (Anania coronata (Hufnagel, 1767)), margasis dilgėlinis ugniukas (Anania hortulata (Linnaeus, 1758)), kopūstinis baltukas (Pieris brassicae (Linnaeus, 1758)), pelkinis gelsvys (Colias palaeno (Linnaeus, 1758)).

 

    Laukiami rezultatai. Lietuvos Entomologų draugija tikisi, kad „2021 metų vabzdžio akcija“, padės surinkti daugiau duomenų apie šios rūšies plitimą ir pasiskirstymą Lietuvos teritorijoje. Metų pabaigoje visa informacija bus apibendrinta ir publikuota Lietuvos entomologų draugijos leidinyje.

  

 

   Informaciją apie Buksmedinį ugniuką (radimo vietą ir datą) prašome siųsti elektroniniu paštu adresu bpaulaviciute@yahoo.com Būtinai prašome pridėti stebėto drugio nuotrauką, kad būtų galima įsitikinti, jog rūšis nustatyta teisingai.

Autorius: 
Gintautas Steiblys